Nemecká ekonomika sa v 1. štvrťroku pravdepodobne vyhla recesii

11.05.2012 Celý región

Berlín 11. mája (TASR) - Nemecká ekonomika sa v 1. štvrťroku 2012 pravdepodobne vyhla recesii. Vďačí za to solídnemu dopytu po svojich kvalitných produktoch, predovšetkým mimo eurozóny, ktorý zmiernil vplyv slabého záujmu o nemecké výrobky tesne za hranicami krajiny.

Poprední analytici predpovedajú, že rýchly odhad, ktorý štatistický úrad zverejní na budúci týždeň 15. mája, ukáže, že hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej ekonomiky v Európe sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšil medzikvartálne o 0,2 %.

"Po dobrých výsledkoch, napríklad rekordnom raste nemeckého exportu v marci, ako aj oživení priemyselnej výroby v poslednom mesiaci 1. kvartálu, sa zdá, že aj ekonomika dosiahla pozitívne výsledky," uviedla analytička Commerzbank Ulrike Rondová, ktorá sa domnieva, že HDP Nemecka sa v 1. kvartáli zvýšil o 0,2 %.

Európsky štatistický úrad Eurostat zverejní svoj rýchly odhad vývoja v eurozóne hodinu po Nemecku a analytici sa domnievajú, že aj výkon hospodárstva menovej únie za tri mesiace do konca marca vzrástol o 0,2 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región